Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Η ΝΙΔΟΒΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ


Από μέρες υπήρχε η πληροφορία ότι ο αγωγός υπερχείλισης της αποχέτευσης, που ξεκινάει μέσα από το «Κατράκειο» και καταλήγει στη Νίδοβα, ρίχνει ακατέργαστα βοθρολύματα μέσα στη θάλασσα, τις βραδινές ώρες.
Έτσι άλλη λύση δεν υπήρχε για την «Επιτροπή των Πολιτών για το νερό κ τη θάλασσα», παρά μόνο η διαπίστωση του συμβάντος και η καταγγελία του.
Το βράδυ της Παρασκευής κ ώρα 10 περίπου, μετέβηκαν μέλη της επιτροπής στο σημείο που εκβάλλει ο αγωγός τα λύματα μέσα στη θάλασσα.....
Στην αρχή δεν υπήρχε καμία διαρροή λυμάτων, παρά μόνο μια έντονη δυσοσμία βόθρου. Μετά από λίγο ακούστηκε ο θόρυβος του νερού που έρχεται και ο αγωγός άρχισε να ρίχνει χείμαρρο λυμάτων στην πολύπαθη Νίδοβα.
Αυτό διήρκεσε λίγα λεπτά και μετά ο αγωγός σταμάτησε τη ρύπανση. Μετά από 15 λεπτά, άρχισε πάλι να λειτουργεί και να ρίχνει τα λύματα στη θάλασσα. Και αυτό συνεχίστηκε όσοι ώρα ήταν εκεί τα μέλη της επιτροπής των πολιτών. 5 λεπτά ρίξιμο λυμάτων στη λιμνοθάλασσα μας, 15 λεπτά κενό και πάλι απ΄την αρχή.
Η όλη διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε.
Σάββατο πρωί επίσκεψη επί τόπου, αναμονή 20 λεπτών και τίποτα δεν έγινε. Μεσημέρι νέα επίσκεψη, αναμονή, καμία κίνηση. Απόγευμα νέα επίσκεψη, αναμονή κ πάλι καμία ρύπανση.
Σούρουπο ώρα 9 νέα επίσκεψη και το σενάριο της προηγούμενης μέρας άρχισε ξανά. Ποτάμι τα βοθρολύματα στην Νίδοβα για 5 λεπτά, διάλειμμα 15 λεπτών και ξανά απ΄την αρχή. Νέα βιντεοσκόπηση και ειδοποίηση της Αστυνομίας προκειμένου να καταγράψει το γεγονός. Λόγω φόρτου εργασίας των αστυνομικών οργάνων δεν έγινε η καταγραφή του συμβάντος μέχρι την 1 μετα τα μεσάνυχτα.
Κυριακή το σενάριο επαναλαμβάνεται. Όλη την μέρα σταγόνα από τον αγωγό και από τις 9 το βράδυ, η μόλυνση με βοθρολύματα ανεξέλεγκτη ανά 15 λεπτά. Νέα καταγραφή σε βίντεο νέα κλήση της αστυνομίας, η οποία ήρθε και διαπίστωσε ότι τα λύματα έπεφταν ποτάμι στη λιμνοθάλασσα.
Τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν είναι τα εξής: πώς είναι δυνατόν, ένας αγωγός υπερχείλισης σε περίπτωση βλάβης του δικτύου αποχέτευσης, να μη λειτουργεί την ημέρα και με το πρώτο σκοτάδι να παίρνει μπροστά και να λειτουργεί σε τακτά, τακτικότατα χρονικά διαστήματα;  Τι είδους βλάβη είναι αυτή που συμβαίνει μόνο τη νύχτα, με αποτέλεσμα να χύνονται τα βοθρολύματα στη λιμνοθάλασσα και τη μέρα να είναι όλα καλά;
Έχει σχέση το συμβάν αυτό με τη διαπίστωση που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες, ότι το φορτίο που φτάνει στο Βιολογικό είναι καθαρό γιατί υπάρχει μεγάλη διαρροή λυμάτων κάπου στη διαδρομή; Γιατί η Δυτική παραλία έχει γεμίσει με περιττώματα που επιπλέουν, με αποτέλεσμα οι πελάτες των εκεί καταστημάτων να φεύγουν τρέχοντας από το θέαμα και τη μυρωδιά;
Θα βγάλουμε Καλοκαίρι στο Αιτωλικό ή θα γίνει αυτό που μας συμβούλεψε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης Καραπάνου, δηλαδή να φύγουμε από τα σπίτια μας να πάμε αλλού να μείνουμε;
Όπως και να’χει, το γεγονός καταγγέλθηκε στην Δ/νση Υγιεινής, στην Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και ετοιμάζεται φάκελος με τα βίντεο και με αναφορά του γεγονότος, για να κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου.
Γιατί το μόνο σίγουρο είναι, ότι γι’αυτή την ανεξέλεγκτη μόλυνση της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού, υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο και σύντομα θα λογοδοτήσουν.
Η υπομονή εξαντλήθηκε και δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής της λήξης της θητείας των. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: