Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΑ ΑΣΥΜΑΖΕΥΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΝΙΔΟΒΑΣ


Συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΤΚ Αιτωλικού Γ Γένουλας, προκειμένου να δικαιολογήσει την μόλυνση της Νίδοβας.  Δείτε εδώ
Ο κ. Γένδουλας είπε περιληπτικά τα εξής: 
  1.  Ο αγωγός υπερχείλισης των λυμάτων  στο «Κατράκειο» έγινε επι δημαρχίας Γαλάνη, όταν Αντιδήμαρχος ήταν το μέλος της επιτροπής πολιτών για το νερό κ τη θάλασσα Δ. Μπρούνος.....
2. Σε μία περίπτωση που κλήθηκε η αστυνομία από την Επιτροπή που ισχυρίζεται ότι λειτουργούσε η υπερχείλιση και μόλυνε την θάλασσα, ειδοποιήθηκε ο τεχνικός της ΔΕΥΑΜ ο οποίος διαπίστωσε ότι δεν γίνεται μόλυνση.

3. Ο αγωγός έκλεισε με απόφαση του ιδίου και του Αντιδημάρχου Π Σταράμου, όμως  σε περίπτωση βλάβης τα λύματα θα επιστρέψουν στα σπίτια.

4. Υπάρχει μια υποψία ότι ορισμένα πράγματα γίνονται εσκεμμένα.

5. Ο ισχυρισμός ότι η διαρροή γίνεται μόνο βράδυ, δεν είναι βάσιμος κατά τον κ Γένδουλα.

6. Η υπερχείλιση δεν έπρεπε να κατευθύνεται προς την θάλασσα, όμως είναι αναγκαίο κακό αφού δεν υπάρχει άλλη λύση. 

Ας δούμε λοιπόν πώς έχουν τα πράγματα.

Επι εποχής Γαλάνη με Αντιδήμαρχο το μέλος της Επιτροπής των πολιτών Δ Μπρούνο, το αντλιοστάσιο που βρίσκεται στο «Κατράκειο» δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα τα λύματα να μην προωθούνται στο Βιολογικό. Έβγαιναν στο προαύλιο χώρο του «Κατράκειου», από εκεί στον παρακείμενο δρόμο και λόγω κλίσης κατέληγαν στο λιμανάκι  που βρίσκεται πίσω από το χώρο αυτόν, με ορατό τον κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.
 Έτσι το πρώτο πράγμα που έγινε ήταν να αλλαχτούν οι κατεστραμμένες αντλίες και να τοποθετηθεί ειδικός βιομηχανικός ηλεκτρικός πίνακας από Αιτωλικιώτη ειδικό, για να τις ελέγχει. Αυτό όμως δεν αρκούσε γιατί έπρεπε να προβλεφτούν και μελλοντικές βλάβες. Ο Δήμος Αιτωλικού λοιπόν επειδή δεν είχε τεχνική υπηρεσία, ζήτησε από τη Δ/νση τεχνικών υπηρεσιών της τότε Νομαρχίας να γνωμοδοτήσει για τη λύση του προβλήματος που θα δημιουργούνταν σε περίπτωση βλάβης.  Η λύση που δόθηκε ήταν η δημιουργία του υπερχειλιστή , αλλά λόγω του προβλήματος της μόλυνσης του ευαίσθητου περιβάλλοντος της Λιμνοθάλασσας προτάθηκε από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας η κατασκευή συστήματος ειδοποίησης.
Κατασκευάστηκε λοιπόν ο αγωγός υπερχείλισης και τοποθετήθηκε μια ισχυρή σειρήνα ειδοποίησης καθώς και ένας φωτεινός περιστρεφόμενος φάρος. Όταν πλησίαζε η στάθμη των λυμάτων στο σημείο υπερχείλισης, έπαιρνε μπρός η σειρήνα που ακουγόταν στο μισό Αιτωλικό, ο δε φωτεινός φάρος  φαινόταν από τα Ανατολικά γεφύρια, με αποτέλεσμα να γίνεται άμεσα γνωστό το πρόβλημα και να ειδοποιείτε το τεχνικό προσωπικό του Δήμου και να σπεύδει για την επισκευή είτε μέρα είτε νύχτα. Έτσι γινόταν οι δουλειές επι Δήμου Αιτωλικού κ Πρόεδρε και δεν λειτουργούσε ο αγωγός υπερχείλισης στα μουλωχτά τις νύχτες. Φυσικά σήμερα η σειρήνα σίγησε και ο φάρος στέκει στο ύψος του σβηστός.
Και για την ιστορία, αν ανατρέξεις στα αρχεία του Δήμου  που έχεις πρόσβαση σαν Πρόεδρος, θα βρεις ότι δεν είχε καμία σχέση και αρμοδιότητα με τα έργα του Δήμου ο Δ Μπρούνος που προσπαθείς να κατηγορήσεις. Δικαιολογείτε όμως  αυτή η στάση σου γιατί απλά έχεις χάσει τη μπάλα και δεν ξέρεις από πού να πιαστείς.
Πάμε τώρα στα γεγονότα. Η Αστυνομία κλήθηκε από την Επιτροπή και δεν «ισχυρίστηκε» κανείς ότι μολύνεται  η θάλασσα, γιατί απλούστατα τα Αστυνομικά όργανα είδαν με τα μάτια τους τον αγωγό να ξερνάει βοθρολύματα μέσα στη θάλασσα, πράγμα που καταγράφηκε στο βιβλίο συμβάντων της Αστυνομίας, αντίγραφο του οποίου κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Τώρα αν εσύ κ Πρόεδρε κάλεσες τον τεχνικό της ΔΕΥΑΜ και αυτός δεν διαπίστωσε μόλυνση, θα πρέπει να ομολογήσουμε κ Πρόεδρε ότι λες απίθανα ανέκδοτα. Πρόεδρα «έγραψες» πάλι.
Στη συνέχεια μαθαίνουμε ότι ο αγωγός έκλεισε με απόφαση του Προέδρου Γ Γένδουλα και του Αντιδημάρχου Π Σταράμου και σε περίπτωση βλάβης τα λύματα θα γυρίσουν μέσα στα σπίτια. Δηλαδή κ Πρόεδρε, εσύ και ο Αντιδήμαρχος έχετε την κατάλληλη τεχνική κατάρτιση που σας ώθησε να αποφασίσετε το κλείσιμο του αγωγού παρόλο που γνωρίζεται ότι τα λύματα σε περίπτωση βλάβης θα γυρίσουν μέσα στα σπίτια; Ή απλά πιστεύετε ότι με την απειλή της μόλυνσης των σπιτιών με λύματα, θα στραφεί ο κόσμος κατά των μελών της κακής επιτροπής που κυνηγάει το Δήμο για τα παιδιά σας και δεν σας αφήνει να ρίχνετε ανεξέλεγκτα ότι γουστάρετε μέσα στη θάλασσα;  

Δυστυχώς για σένα κ Πρόεδρε, σε περίπτωση βλάβης της αποχέτευσης, τα λύματα δεν θα γυρίσουν στα σπίτια αλλά θα βγουν στους δρόμους και μάντεψε ποιοι θα είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό. Αυτοί που αντί να λύνουν τα προβλήματα επιλέγουν τη μέθοδο «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι». Τη λύση του προβλήματος  την εφάρμοσε ο τότε Δήμος Αιτωλικού με επιτυχία με τον τρόπο που γράψαμε παραπάνω. Μόνο που προϋποθέτει να λειτουργεί κανονικά ο Βιολογικός.
Τώρα για τη φούσκα της υποψίας που έχετε περί εσκεμμένων ενεργειών, να σας πούμε ότι όποιος φοβάται τέτοιες ενέργειες, προστατεύει τα μηχανήματα του και δεν τ’ αφήνει στο έλεος του κάθε   κακόβουλου, όπως ο πίνακας του αντλιοστασίου που φαίνεται στη φωτογραφία ορθάνοιχτος και απροστάτευτος.
Δεν θεωρείτε κ Πρόεδρε βάσιμο τον ισχυρισμό ότι η διαρροή γίνεται μόνο νύχτα. Πώς γίνεται όμως να έχετε άποψη την στιγμή που την ημέρα απουσιάζετε από το Αιτωλικό και από τα καθήκοντα του Προέδρου, αφού εργάζεστε εκτός Αιτωλικού;
Τέλος κλείνει η συνέντευξη με την αντίφαση ότι ο αγωγός είναι αναγκαίο κακό. Τότε γιατί αποφασίσατε να τον κλείσετε; Μήπως μας προετοιμάζετε για να τον ξανανοίξετε και να έχουμε νέα διαρροή λυμάτων στη θάλασσα;

κ. Πρόεδρε, εσύ είσαι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας που λέγεται διοίκηση του Δήμου Μεσολογγίου. Προηγούνται Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος Αιτωλικού, Πρόεδρος ΔΕΥΑΜ. Γιατί άραγε επωμίζεσαι εσύ την ευθύνη να συμμαζέψεις τα ασυμμάζευτα;  
Αποσκοπείς σε κανένα καλλίτερο βόλεμα από το σημερινό, όπως εξάλλου μας έχει συνηθίσει ο Δήμος για τα παιδιά σας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: