Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ασφαλιστικά μέτρα Αιτωλικού κατά Δήμου Μεσολογγίου και ΔΕΥΑΜ


Συζητήθηκε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, η αίτηση του Σωματείου Επαγγελματιών αλιέων καθώς και κατοίκων του  Αιτωλικού, για λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του Δήμου Μεσολογγίου και της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου, σχετικά με το πρόβλημα του πόσιμου νερού στο Αιτωλικό και την μόλυνση της Λιμνοθάλασσας από την κακή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού......

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, τοποθετήθηκαν οι δικηγόροι των τριών πλευρών, των Αιτωλικιωτών, του Δήμου Μεσολογγίου και της ΔΕΥΑΜ.
Στη συνέχεια κλήθηκε ως μάρτυρας από την πλευρά των ψαράδων και των Αιτωλικιωτών ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Αλιέων Αιτωλικού Θεόδωρος Γεωρ Μπότας, ο οποίος μετέχει και στην επιτροπή Πολιτών για το νερό και έχει πλήρη γνώση της κατάστασης, τόσο για το νερό και την κοροϊδία που γίνεται σε μια ολόκληρη πόλη από τον Δήμαρχο Μεσολογγίου και τη ΔΕΥΑΜ, όσο και για τη συνεχή και εσκεμμένη μόλυνση της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού από το δίκτυο της αποχέτευσης και τη μη λειτουργία της μονάδας του Βιολογικού Καθαρισμού.
Κατόπιν κλήθηκε ο μάρτυρας της πλευράς του Δήμου Μεσολογγίου και της ΔΕΥΑΜ ο οποίος προς έκπληξη των παρισταμένων Αιτωλικιωτών ήταν ένα ηλεκτρολόγος της ΔΕΥΑΜ, η κατάθεση του οποίου προκάλεσε οργή και γέλια στους παρευρισκόμενους Αιτωλικιώτες. Και αυτό γιατί από τη μία μεριά ισχυρίστηκε ότι το νερό του Αιτωλικού είναι πεντακάθαρο και κατάλληλο για κατανάλωση και ότι ο ίδιος πίνει νερό από τις βρύσες του Αιτωλικού, προκαλώντας έτσι τα γέλια μεταξύ των παρευρισκόμενων και αναγκάζοντας την Πρόεδρο του Δικαστηρίου να παρατηρήσει ότι θα εκκενώσει την αίθουσα αν συνεχιστούν τα γέλια. Στην ερώτηση όμως «αφού το νερό του Αιτωλικού είναι καθαρό, γιατί ο Δήμαρχος Μεσολογγίου αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα και θα εξαγγείλει έργα» δεν έδωσε καμία απάντηση. Βέβαια το Αιτωλικό περιμένει ακόμα τις εξαγγελίες του Δημάρχου που θα γινόταν σε πανηγυρική συγκέντρωση στα τέλη Σεπτέμβρη παρουσία και του Περιφερειάρχη!!!
Από την άλλη προκάλεσε οργή όταν ισχυρίστηκε ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός του Αιτωλικού δεν μολύνει τη Λιμνοθάλασσα γιατί λειτουργεί άριστα και μάλιστα καλλίτερα από τον Βιολογικό του Μεσολογγίου και καλλίτερα από την εποχή που τον λειτουργούσε ο Δήμος Αιτωλικού, αποκρύπτοντας όμως σαν ηλεκτρολόγος ότι από τα 18 μοτέρ που λειτουργούσαν επι Δήμου Αιτωλικού, σήμερα λειτουργούν μόνο 3 και από αυτά τα δύο θέλουν επισκευή.
Και φυσικά δεν γνώριζε ο υπάλληλος της ΔΕΥΑΜ ότι η πλευρά των Αιτωλικιωτών έχει συμπεριλάβει στον φάκελο των εγγράφων που κατέθεσε στο Δικαστήριο και μια πρόσφατη μέτρηση που έγινε στον Βιολογικό μετά από αίτηση της Επιτροπής των Πολιτών και η οποία δείχνει ότι το νερό που ΦΤΑΝΕΙ στον Βιολογικό είναι το ίδιο καθαρό με το νερό που ΒΓΑΙΝΕΙ από τον Βιολογικό του Αγρινίου μετά την επεξεργασία των λυμάτων. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το μολυσμένο φορτίο του δικτύου της αποχέτευσης του Αιτωλικού δεν φτάνει στον Βιολογικό αλλά χάνεται στην πορεία του μέσα στη λιμνοθάλασσα.
Οι τρείς πλευρές, Αιτωλικιώτες, Δήμος Μεσολογγίου, ΔΕΥΑΜ, κατέθεσαν τους φακέλους με τα στοιχεία τους και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου σε 7-10 ημέρες περίπου.
Να θυμίσουμε ότι τα αιτήματα του Σωματείου των ψαράδων και των κατοίκων του Αιτωλικού, είναι η παροχή άμεσα καθαρού πόσιμου νερού (είτε με υδροφόρες είτε εμφιαλωμένα νερά), καθώς και η σωστή λειτουργία του Βιολογικού ώστε να μη μολύνεται η Λιμνοθάλασσα. Σαν ποινική ρήτρα ζητείτε να οριστεί του ποσό των 5.000,00€ ημερησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: